top of page

Sn. Prof. Dr Teoman Kadıoğlu'nun web sayfasından alıntıdır. Katkıları için hocamıza teşekkür ederiz.

Alıntı yapılan orj web sayfası http://www.kadioglu.org

 

İKTİDARSIZLIK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Sertleşememe sorunu ile size başvuran bir erkek ne gibi testlerden geçiriliyor?

İlk aşamada hastadan durumu ile ilgili detaylı bilgi alınır. Bu sırada doktor ile hasta arasında bir güven ortamı oluşması için hastanın tüm dertlerini, sıkıntılarını ve endişelerini rahat ve huzurlu bir ortamda uzun uzun anlatmasına imkan sağlanmalıdır. Derdini rahatça anlatan ve dinlendiğini, anlaşıldığını hisseden bir hasta hem kısmen de olsa huzur bulacak hem de doktorun yaptıracağı tahlillere ve uygulayacağı tedaviye çok daha fazla istek ile uyum gösterecektir. İktidarsızlık gibi, psikolojik faktörlerin bir aşamada muhakkak işin içine girdiği bir konuda başarılı tedavinin ilk adımları çoğunlukla bu ilk görüşmede atılır. Üroloji- Androloji uzmanı kişinin geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar, damarsal yapısı, tansiyon sorunu, şeker gibi birçok soru sorar, hastanın bu sırada psikolojik yapısı da değerlendirilir.

Hangi testler yapılıyor?

Rutin olarak damarsal, nörolojik, metabolik ve hormonal, tetkikler uygulanabilir. Prostat kanseri var mı, karaciğer fonksiyonları normal mi? sorularına yanıt aranır. Kardiyolojik anlamda bir sorunu olup olmadığı incelenir. Hastanın anlatımından sorunun aniden ve kısa zaman önce ortaya çıktığı, karmaşık bir sorun olmadığı kanısı uyanırsa bu konuda uzman olan doktor kişisel kanaatini kullanarak oldukça pahalı, yorucu ve zaman alacak olan bazı detaylı tetkiklere girmeden minimal tetkik uygulayarak tedavi aşamasına direk olarak geçip özellikle psikolojik etkilerle belirginleşmiş sertleşme sorunlarını hızla halledebilir. Fakat gerekli ve özellikle karmaşık olduğu anlaşılan durumlarda bazı özel tetkiklere gerek vardır.

 

İktidarsızlık teşhisi ne kadar sürede konur?

Hastanın tetkiklere ayıracağı bir veya iki gün yeterlidir ama psikolojik faktörler de devrede ise tanı ve tedavi bazen bir ay kadar olabilen bir süreçte gerçekleşir.

 

Tüm testler yapıldı hastada sertleşme sorunu belirlendi. Bu aşamadan sonra nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Sertleşme sorununa yol açan psikolojik ve fiziksel sorunların farklı tedavi yöntemleri vardır. Tedavi aşamasına gelince bu konuyu da hasta ile detaylı olarak konuşmak gereklidir. Burada dikkat edilecek nokta en kolay ve en ekonomik tercihten başlayarak basamak basamak ilerlemek ve fazla da zaman kaybetmeden neticeye ulaşmaktır.

 

İktidarsızlığın tedavisinde hangi ilaçlar kullanılıyor?

Birinci öncelik hastaya sorununun bir şekilde mutlaka aşılacağı güvenini vermektir. Bu güven duygusu ve kısa süreli düşük doz ilaç tedavisi ile iktidarsızlık sorunu ile gelen hastaların büyük bir çoğunluğunun sorunu çözümlenebilir. Belirgin damar, sinir hastalıkları gibi fiziksel sorunlar yaşayanlarda da günümüzde gelişen ilaç tedavilerinden faydalanmak mümkün olabilmektedir. Yalnız bu ilaç gurubu nitrit-nitrat içeren ve damar genişletme amacı ile bazı kalp hastalarının kullandığı ilaçlar ile birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu taktirde aşırı tansiyon düşmesi ile baygınlık ve hatta hayati tehlikeye dek uzanan ciddi komplikasyonlar görülebilir. Bu ilaçları kullananlar mutlaka kalp doktorları ile görüşerek mümkün ise bu ilaç gurubu dışında ilaçlara yönelmeli ve aradan 10 gün kadar bir süre geçtikten sonra Üroloji-Androloji uzmanları tarafından uygun görülen iktidarsızlık ilacını kullanmalıdırlar. Zaten birçok sahtesi işportacı tezgahlarına doluşmuş olan Viagra ve benzeri ilaçların gerçekleri dahi bilinçli kullanılmadıklarında faydasız hatta tehlikeli olabilirler.

 

İğne ile tedavi yöntemi nedir?

Bu yöntemde ince ve tercihen otomatik tertibatlı, şeker hastalarının insülin için kullandığına benzer bir iğne ile hasta penisine ilacı zerkediyor. Penisin içindeki esnek kılıflardan birinin içine ulaşan bu ilaçla da damarlar genişler, kan akımı artar ve sertleşme yeterli bir süre için sağlanabilir. Bu iğne yapma tekniği el becerisi yeterli olan kişilere kolaylıkla öğretilerek doktora gitme ihtiyacı olmadan kendileri istedikleri zamanlarda bu uygulamayı yapabilirler, genellikle haftada 2 defa uygulama önerilmektedir.

 

Performansın belirli değerleri var mı?

Performans da göreceli bir kavram. Bir temas kurduktan sonra ikincisini kuramıyorum diye gelenler var. Ama bu kişi 50 yaşında ve 15 senedir evli, aynı gece 2 defa ilişki kurma beklentisi ve zorlaması içinde olması için bir neden yok. Kısa sürede birden fazla ilişkide bulunmak hem kişinin fiziki hem de psikolojik durumu ile ilgilidir. Birincide başarılı ve tatmin edici bir ilişki gerçekleştiren erkek bir süre istirahatten sonra istiyor ise ve sertleşme oluşuyor ise ikinci birleşmeye geçmeli, bu durum oluşmuyor ise zorlamada bulunmamalıdır.

 

bottom of page